”European Decent Work – Decent Life Speakers Tour 2014”


Comunicat de presa

AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U.) şi Cartel ALFA (Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA), au susţinut pe data de 23 mai 2014, la Centrul Infoeuropa din Calea Victoriei nr.88, sector 1, Bucureşti, conferinţa de presă “European Decent Work – Decent Life Speakers Tour 2014”.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a doi oaspeţi din Bangladesh, experţi cu o expertiză amplă în drepturile şi condiţiile de muncă din Bangladesh şi impactul relaţiilor comerciale la nivel global asupra vieţii lucrătorilor: Babul Akhter, preşedintele Federaţiei lucrătorilor din industria textilă din Bangladesh (BGIWF) şi Baby Rokeja Rafique, Director Executiv al „Karmojibi Nari” organizaţie non-guvernamentală ce promovează drepturile şi incluziunea femeilor pe piaţa muncii din Bangladesh. Conferinţa a fost moderată de către Conf. Univ. Dr. Dona TUDOR, Director Departament Jurnalism Universitatea Hyperion.

Prezenţa lor este extrem de importantă în contextul în care în acestă perioadă se comemorează 1 an de la tragedia de la RANA Plaza din aprilie 2013, când, sub clădirea prăbuşită 1138 de lucrătoare şi-au pierdut vieţile şi multe altele au fost mutilate definitv, picioarele sau mâinile fiindu-le amputate. Mai mult, până în prezent acestea nu au beneficiat de compensaţii din partea marilor companii responsabile de contractarea producţiei din RANA Plaza, în directă contradicţie atât cu Articolul 23 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului care menţionează faptul că siguranţa la locul de muncă şi salariul decent sunt drepturi fundamentale ale omului, cât şi cu Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr.17 din 10 iunie 1925, care subliniază că accidentele de muncă sunt supuse unor compensaţii adecvate. Participarea oaspeţilor din Bangaldesh reprezintă un tribut adus principiului fundamental al solidarităţii internaţionale la nivel global, singura care poate face posibilă evitarea repetării unor astfel de tragedii.

Alături de invitaţii din Bangladesh au mai participat şi Ioana Mănăilă, preşedinte „AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U), Vasile Gogescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Comerţ (FSLC) şi Raluca Mănăilă – Manager Proiect ”AUR”- A.N.S.R.U.
Evenimentul s-a derulat în cadrul proiectului european “Multiplying Decent Work- Decent Life!”, finanţat de Comisia Europeană prin Programul de educaţie pentru dezvoltare EuropeAid/131141/C/ACT/Multi, număr de referinţă DCI-NSA-ED/2012/279-811. Proiectul este implementat de „AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U.) şi CNS Cartel ALFA împreună cu parteneri din Austria, Polonia, Bulgaria, Lituania şi Brazilia. Acest proiect se derulează pe parcursul a trei ani, începând cu 1 ianuarie 2013 până în 31 decembrie 2015.

Seminarul “Alegem Campioni pentru o Europă Socială”  a continuat începând cu orele 11:30 şi a fost moderat de preşedintele Asociaţiei Novapolis, Iris Alexe, cu intervenţii ale reprezentanţilor SOS Satele Copiilor, World Vision, “AUR”-A.N.S.R.U.”, organizaţii membre RENASIS. Seminarul va beneficia şi de intervenţia reprezentanţilor Cartel Alfa, plus a colegilor din FOND şi a invitaţilor din Bangladesh.

Seminarul a fost organizat cu sprijinul RENASIS (Reţeaua Naţională Antisărăcie – Incluziune Socială) în cadrul campaniei pan-europene “Alegem Campioni pentru o Europă Socială” realizată de Reţeaua Europeană Anti-Sărăcie (EAPN) şi de membrii săi (29 de reţele naţionale şi 18 organizaţii Europene).